1 квітня - Міжнародний день птахів

Щорічно 1 квітня відзначають Міжнародний день птахів, який проходить в рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера». Саме 1 квітня 1906 р. була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів.

День птахів – це не тільки річниця Конвенції, але і час прильоту пернатих із зимівель. За традицією в цей час в очікуванні пернатих розвішуються шпаківні та інші «пташині будиночки». Повернення птахів святкується також як прихід весни.

Птахи живуть на планеті понад 150 млн р., немає на Землі такого куточка, де б їх не було. Природно при цьому, що їхній зовнішній вигляд є досить різноманітним і способи життя відрізняються. Станом на 2007 р. нараховують від 9 800 до 10 500 видів птахів. Вони населяють усі екосистеми Земної кулі від Арктики до Антарктики. Розміри видів міняться від 5 см (колібрі) до 2,75 м (страус). Птахи – це спеціалізована гілка хребетних, що виникла від тероподних динозаврів у юрському періоді.

Список птахів фауни України складається з 433 видів, які нині трапляються або траплялися на території країни протягом останніх 150 – 180 років. Серед орнітофауни України 3 види є інтродукованими, гніздовими або ймовірно гніздовими – 286, пролітними – 43, зимуючими – 187, залітними – 112. До Червоної книги України занесено понад 80 видів птахів.

Кiлькiсть переглядiв: 15