Консультацiя для батьків «Безпека дитини вдома і в побуті»

Всім відома приказка: «Мій дім - моя фортеця». Однак навіть вдома можуть виникнути непередбачені ситуації, що загрожують здоров'ю та життю людини. Тому і дорослим, і дітям дуже важливо знати і дотримуватися правил безпеки дітей вдома.

Ви можете заперечити: «Ну, які небезпеки вдома? У рідному домі нам знайомий кожен куточок, тут тепло і затишно, поруч мама, тато, бабуся, дідусь ». Так-то воно так! Але ж в будинку напевно є електроприлади, на кухні стоїть газова або електрична плита, з крана тече гаряча і холодна вода. І електрику, і газ, і вода можуть стати причиною небезпеки.

А будь-яку небезпеку легше передбачити і уникнути, ніж боротися з нею. Безпечне перебування дитини вдома повністю залежить від відповідальності дорослих, так як діти у віці до 7 років проявляють велику активність до навколишнього середовища і різних предметів. Безпека дитини вдома - це комплексна турбота батьків, так як дитина повинна бути в безпеці на кухні, у ванній, в дитячій, в вітальні і т. Д. На превеликий жаль, бувають випадки, коли діти стають жертвами найрізноманітніших неприємних побутових ситуацій. Існують правила поведінки дітей вдома, які допоможуть уникнути різних неприємних і страшних наслідків. До цих правил необхідно привчати малят з раннього дитинства.

-Вони не повинні відкривати двері незнайомим людям,

- заходити з незнайомцями в ліфт,

-грати з вогнем.

-Завжди потрібно зачиняти вхідні двері,

- не забувати закривати крани,

- небезпечні предмети потрібно прибрати в недоступні для дитини місця ..

Для того, щоб уникнути негативних наслідків, ми, дорослі, зобов'язані навчити дитину правилам безпечної поведінки! Наші діти обов'язково повинні знати, як поводитися в екстремальній ситуації, коли їх життю або здоров'ю загрожує реальна небезпека. Правила безпечної поведінки вдома і в побуті можуть допомогти дітям зберегти їх фізичне і психічне здоров'я.

Дорослим необхідно твердо переконатися в тому, що їх дитина правильно розуміє правила безпечної поведінки та що дитина готова використовувати їх у своєму житті. Ні в якому разі не можна лякати дитину розповідями про те, що з ним станеться щось страшне і непоправне, якщо не виконувати встановлені правила. У цьому випадку дитина не запам'ятає корисну інформацію, а в його пам'яті залишиться тільки страх, що з ним трапиться щось дуже погане. Такі негативні почуття можуть сильно нашкодити дитині і позбавлять його здатності правильно реагувати в небезпечній ситуації. І перш, ніж залишати дитину вдома одного, влаштуйте йому іспит з правил безпечної поведінки вдома.

У будь-якому випадку, дошкільник повинен перебувати вдома під постійним наглядом дорослих. Краще убезпечити дитину належним чином і уникнути біди, ніж потім горювати про те, що трапилося. Адже стан здоров'я і часом навіть життя дитини залежить від дорослого.

Кiлькiсть переглядiв: 23